House of the Season

House of the Season

            Unlike a streetside house, corner houses 'suffer' from over exposure to almost every direction. This is why they are planned both as an entity with its own inner spaces and as a free object in the surroundings.

 

            The house presented here is a fine example of a neatly integrated object within its rural surroundings, while successfully forming a relatively complex system of spaces.

 

            The two-floor house in a rural area on the Sharon is based on visual intimacy versus spatial distance. Access to the childrens rooms on the upper floor is gained via a gallery bridge, from which can be viewed the living area on the ground floor. Although the parents’ rooms are also located on the ground floor, they are not exposed, and enjoy complete privacy.

 

            At the outside level, a clear definition of the form creates a system of layered clusters. The minimal window openings at the streetside facades are filtered by the row of columns, protecting the exposed front patio. While the rear facade complements the cubic form, the interface interior and exterior is permeable.

 

Architect: Zvi Dunsky.

 

 





חזרה לגליון 49    back to issue 49